Petra Dydiszko, 6 Dan

 
 
Petra Dydiszko är huvudansvarig för knatte- och barnverksamheten inom Skövde Taekwon-Do.
Nedan kan ni ta del av Petras historik inom Taekwon-Do.

 
Intresset för kampsport väcks hos Petra när hon som 15-åring deltar i en självförsvarskurs. Efter mycket övertalning tillåter Petras föräldrar henne efter avslutad självförsvarskurs testa kampsportsträning i Mariestad, något som på den tiden inte var så vanligt för unga tjejer. Året var 1993 och Petra fastnar direkt för kampkonsten Taekwon-Do.
 
  
Till en början var idrotten svår och krävande för Petra som varken hade styrka eller vighet på sin sida men skam den som ger sig. Systematisk träning och fördelen med en individuell idrott där alla kan deltaga efter sina egna förutsättningar möjliggjorde att hon kunde kämpa på i sin egen takt. Efter drygt ett halvårs träning väcktes intresse för att tävla.
 
Första graderingen
december 1993.
Efter cirka två års träning kom ett genombrott och Petra börjar vinna tävlingar. Fysiskt blir hon vigare och starkare. Inom skolan får hon möjlighet att välja inriktning specialidrott som möjliggör utökad träning i systerföreningen i Skövde som hon senare går över till att bli medlem i. 

Första internationella medaljen. Silver i kamp vid Belgian Open år 1995.

 
  Parallellt med intresset för tävling väcks även nyfikenheten att engagera sig både som tränare och inom organisationsledning. Petra väljs år 1998 in i styrelsen för ITF i Sverige och hon börjar samtidigt få uppdrag som assisterande tränare i Mariestad TKD Klubb. År 1998 är också året då Petra vinner sina första internationella mästerskapsmedaljer, silver individuellt i mönster och brons i lagkamp under EM i Thessaloniki, Grekland.

År 1999 påbörjar Petra grundskollärarutbildning på högskolan i Jönköping och här läggs grunden att kombinera pedagogik från skolans värld med TKD. Hösten 2000 får Petra förmånen att starta verksamheten för knatte- och barnverksamhet i Skövde. En verksamhet som hon fortfarande är huvudansvarig för och ägnar huvuddelen av sin tid åt.

 
En av de första terminsavslutningarna för knatteverksamheten i Skövde Taekwon-Do.

År 2002 tar Petra sin grundskollärarexamen och börjar direkt arbeta. Yrkesmässigt är hon klasslärare för årskurserna 1-5 på Heneskolan under en period på tio år. Går sedan vidare för att arbeta två år på mellanstadiet på Lundenskolan. För fem år sedan rekryteras Petra till Raoul Wallenbergskolan där hon först arbetar som klasslärare på mellanstadiet och nu arbetar på högstadiet som bland annat huvudansvarig för profilval idrott och hälsa.

 
Petra som ledare under den första nationella barnledarutbildningen år 2013 där deltagarna fick se ett pass "in action".

 
Nedan en kort sammanfattning över Petras TKD-karriär:
Tävlande
Landslagsmedlem under åren 1997-2016. Representerat Sverige under 10 VM och 17 EM. Vunnit inte mindre än 49 medaljer under EM och VM i samtliga fyra tävlingsgrenar. Främsta mästerskapsmeriter individuellt VM-silver i kamp år 2011 och två lag EM-guld år 2010. Utöver internationella mästerskapsmedaljer väger även 45 SM-guld tungt på meritlistan.
Länk till lista över Petras samtliga EM- och VM-medaljer > 
 
 
VM silver - Nya Zeeland 2011
 

Utbildning
Deltagit i 6 International Instructors Courses, 1 International Kids Courses och 1 International Convention. Även deltagit i samtliga SNI, samt NIC 1 och NIC 2 som genomförts i Sverige. Har även deltagit i ett flertal domarutbildningar.

Nationell utbildare
Har arbetat fram Svenska ITF Förbundets nationella utbildning för barn- och ungdomsledare samt varit nationellt ansvarig för genomförandet av dessa utbildningar från år 2013 fram till skrivandets stund.

Organisationsledare
Blev invald i styrelsen för ITF i Sverige år 1998. Har sedan 1999 till nutid varit sekreterare för det nationella förbundet.

Organisatör
En av de huvudansvariga inom organisationskommittén för två EM och samtliga Viking Cup International. Ansvarig för STL från SIF:s sida.

På hemmaplan
Är ansvarig för knatte- och barnverksamheten i Skövde TKD. Fångar upp och utbildar assisterande tränare. Leder ca 10 träningspass/vecka i Skövde TKD.