Swavek Dydiszko, 8 Dan

Första mötet med kampkonster fick Swavek som 10-åring i Polen, landet som han förövrigt kommer ifrån. Året var 1972 och i det kommuniststyrda Polen. På den tiden var utövande av någon form av kampform mycket sällsynt och i vissa fall även förbjudet. Swaveks far, som var officer inom fallskärmsjägarstyrkorna i den polska armén, träffade inom militären en instruktör som endast för en liten grupp elever undervisade Judo och Ju-Jutsu. Med mycket inflytande av sin far fick Swavek trots sin låga ålder börja träna med den gruppen. Förmodligen var det mycket obekvämt för instruktören att säga nej till Swaveks far och å andra sidan trodde han inte heller att en ung Swavek i längden skulle orka, med tanke på att träning hade en mycket militärisk karaktär. Som det visade sig hängde Swavek med i träningen på sitt sätt och även om träningen var långt ifrån anpassad till en 10-åring trivdes han där mer och mer för varje månad som gick. Gruppen upplöstes slutligen p.g.a. att instruktören blev förflyttad till en annan stad i en annan del av landet. Det blev alltså slutligen 3 år av den tunga militära träningen vilken förmodligen i stor grad påverkade Swaveks liv och planer för vidare träning.

I mitten på 1975, sugen på mer kampsportsträning, kom Swavek i kontakt med en ny instruktör. Vid den tiden öppnade instruktören i fråga nyligen en Karate Kyokushinkai klubb i en närliggande stad. Trots att deltagande i träningen krävde en 60 km lång resa till och ifrån träningen 3 gånger i veckan tvekade Swavek inte en sekund. På det sättet började hans fleråriga äventyr med den japanska stilen Kyokushinkai som i mycket snabbt tempo började bli en stor framgång med tusentals utövare i hela landet. Swavek blev förälskad i denna mycket fysiskt krävande stil från första början och blev snabbt mycket aktivt både som utövare och instruktör.

År 1978 öppnade Swavek i sin hemstad en egen klubb som samlade flera hundra elever redan från första början. Vid samma tid knöt han flera kontakter med andra instruktörer i landet och utbildade sig till en diplomerad instruktör.

1980 var det dags för Swaveks första officiella tävling. Tävlingsverksamheten i kampsporter i Polen på den tiden var mycket svag och detta var en av de första tävlingarna i polsk Kyokushinkai historia. Trots att Swavek var en av de yngsta deltagarna kämpade han sig fram till andra platsen i sin sparringklass bland seniorer.

På grund av territoriella konflikter mellan de högsta instruktörerna i landet bestämde sig Swavek i mitten av 1981 för att lämna Kyokushinkai. Återigen började han sökandet efter en kampkonst som stämde med hans vision och önskan. Under den tiden träffade han många duktiga instruktörer. I nästan 3 år ledde Swavek sin klubb och deltog i tävlingar i Karate Free Style, en tidig variant av en kampsport som senare kom att kallas för Kick Boxing. Med hjälp av en tränare i boxning Ryszard Tomczyk, OS 2:a på 70-talet, lyfte Swavek klubben till en av de mest dynamiska i landet. Under en Kick Boxing tävling träffade Swavek några killar som på sidan om också tränade en relativt ny men mycket framgångsrik koreansk stil, Taekwon-Do. Efter många gemensamma träningspass blev Swavek så mycket imponerad av Taekwon-Do att han kontaktade en av landets ledande instruktörer på den tiden, Dr. Andrzej Bryl, som dessutom var nyligen hemkommen från Kanada. I Kanada hade Bryl genomfört ett nästan 1-årslång träningsstipendium hos självaste grundaren av Taekwon-Do, Gen. Choi Hong Hi.

Swaveks nya instruktör visade sig mycket kompetent i ämnet och samtidigt mycket krävande. Det blev mängder av mycket tunga träningspass, tester och tävlingar. Med tanke på att Andrzej Bryl också var doktor i sportfysiologi vid Sport Universitet i Wroclaw (södra Polen) blev Swaveks träning mycket mer genomtänkt och genomförd efter principer och planer framtagna efter år av forskning. Detta i kombination med Bryls Taekwon-Do kunskaper visade sig göra enorma framsteg. Till exempel tog en av Swaveks klubbkamrater, Piotr Szymanowski, tack vare den träningen Europamästartiteln och senare Världsmästartiteln i den prestigefyllda klassen +80 kg.

I Början av 1985, på grund av olika sorters politiska påtryckningar från den kommunistiska regimen i Polen, bestämmer sig Swavek efter många sömnlösa nätter för att definitivt lämna sitt hemland. Det är ett svårt beslut i Swaveks liv som senare visade sig lämna djupa spår i hans och hans familjs framtid. Bland annat kort efter hans flykt dog hans far under mycket mystiska omständigheter utan någon officiell utredning efteråt (?)

I januari 1985 kom Swavek till Skövde. Strax efteråt, tillsammans med sin vän Rickard Turowski som redan var bosatt i Sverige sedan många år tillbaka, öppnade han den första ITF klubben i den delen av Sverige. Klubben var redan från början mycket framgångsrik och dessutom mycket involverad i samarbete med andra kampsportsklubbar i Skövde som Wushu, Karate Shotokan, Karate Kyokushinkai och Taekwon-Do WTF. Tack vare den dynamiska verksamheten i klubben utvecklades föreningen på relativt kort tid till en av stadens mest kända klubbar och med det samma blev ordet Taekwon-Do lika välkänt i Skaraborg som namnet på vilken annan sport som helst.

År 1990 var ett historiskt år för Taekwon-Do i Skövde. Tack vare Swaveks enorma arbete bland alla Taekwon-Do entusiaster i staden beslutade man att slå ihop de två existerande Taekwon-Do klubbarna, ITF och WTF, till en. Den nybildad klubb tog namnet Skövde Taekwon-Do Club och anslöt sig till den svenska organisationen som representerade det internationella förbundet, International Taekwon-Do Federation. Stor hjälp fick Swavek på den tiden från en av Sveriges mest framgångsrika utövare, Örjan Eriksson, som vid denna tidpunkt var bosatt i Skövde.

Året efter, 1991, blev Swavek vald till posten som landslagstränare för det Svenska Landslaget i Taekwon-Do ITF. Kort efter tillträdandet, på EM 1992, tog den svenska truppen hem hela 9 medaljer och samma år på VM:et i Pyongyang i Korea vann det svenska herrlaget en silvermedalj i den mest prestigefyllda grenen, lagsparring. Detta är den mest framgångsrika prestationen i svensk Taekwon-Do historia hittills.

Enligt Swavek själv var år 1994 ett rätt speciellt år i hans liv. Detta år åkte han för första gången som en svensk tränare till sitt hemland. Just detta år avgjordes EM i staden Lublin, i sydöstra Polen och just där fick Sverige hela 5 medaljer fördelade på 3 silver och 2 brons. Samma år, fast senare på hösten, besökte grundaren av Taekwon-Do, Gen. Choi Hong Hi, Sverige. På ett 3:dagars seminarium i Malmö undervisade Stormästaren för Swavek och ca 100 andra svenska instruktörer och deltagare vad Taekwon-Do går ut på. Det blev också ett möte med grundaren efter träningen samt en officiell middag. En historisk tid med tanke på att det var då grundaren besökte Sverige för sista gången i sitt liv. För Swavek var det hans andra möte med Gen. Choi Hong Hi men det var för första gången han mötte honom som en svensk instruktör.

Efter uppmuntran av själve grundaren bestämde sig Swavek för att från denna tid utbilda sig till en internationell Taekwon-Do instruktör. Han deltog aktivt i de internationella seminarierna med Gen. Choi Hong Hi under åren 1981, 1994, 1996, 1997, 1999 och 2001. Under ett internationellt seminarium år 1996 i Warszawa, Polen blev Swavek graderad av Taekwon-Do's grundare, Gen. Choi Hong Hi, till graden 4:e Dan och kvalificerad till titeln som internationell instruktör.

Swavek är i dagens läge en erkänd instruktör både i Sverige och utomlands. Hans stora kunskaper när det gäller Taekwon-Do träning har bidragit till många framgångar för det svenska ITF landslaget under de senaste två årtiondena. Sedan Swavek blev ansvarig tränare för det Svenska Landslaget för ITF Taekwon-Do blev det hittills över 200 medaljer från EM och VM sammanhang.
Swavek var också initiativtagare under åren för många Taekwon-Do relaterade arrangemang i Sverige som till exempel: EM 2010 och EM 2013, landskampen mellan Polen och Sverige 1995 i Mariestad och Skövde, internationella tävlingen Viking Cup samt en rad nationella tävlingar, kurser, konferenser och träningsläger.
I dag innehar Swavek Sveriges högsta grad inom ITF Taekwon-Do, 8:e Dan, dessutom innehar han också posten som vice ordförande för Svenska ITF Förbundet. Han är än idag mycket aktiv inom Taekwon-Do och ledde bland annat personligen den framgångsrika träningsverksamheten för det Svenska ITF Landslaget till och med år 2015.


Sammanställt av Petra Dydiszko, 5 Dan.
Foto: Swaveks arkiv.